En kort historie om rødvinstønden

Hvem har puttet rødvin i min whisky?


Som det vil være en del bekendt er én af vores aktuelle aftapninger lagret på et fransk egefad, der tidligere har huset merlotvin. Effekten er svagt vinøs med toner af tørret frugt og ekstra sødme.

Whisky lagret eller afrundet på fade af mere eller mindre eksotisk oprindelse er inden for de seneste 10-15 år blevet stadig mere udbredt. I dag bliver whisky hældt fra det ene til det andet til det tredje fad, alt sammen for at kreere nye smagsvarianter og genskabe ekstra populære udgivelser.
 

Gammel ide på nye fade


Man kan ikke klandre nogen for at tænke, at de nye varianter er et marketingstunt for at fastholde vores opmærksomhed, for det synes ganske givet. Men nyt er det på ingen måde.


På kajen i byen Greenock, der ligger vest for Glasgow ved  Clyde-flodens munding, blev tønder med alle slags varer lastet omkring 1900, heriblandt rom fra Caribien og sherry fra Spanien.

I 1800tallet var store dele af Europa ramt af afskovning på grund af  landbrugets stigende behov for agerjord. Modsat landene på kontinentet, først og fremmest Frankrig, så var nyplantning af skov ikke på dagsordenen i Skotland. Af samme grund måtte den voksende whiskyindustri kigge efter andre kilder for at få opfyldt deres behov for trætønder.

Heldigvis for skotterne var deres hang til stærke drikke af en sådan størrelse, at der fra 1700tallet og frem blev landet store mængder vin fra Bordeaux, portvin fra Portugal og rom fra Jamaica på kajen i Aberdeen, Dundee, Glasgow og Leith.

Når det første indhold var drukket, så tog whiskykøbmændene over og hældte destilleriernes klare "new make" på de brugte fade. Resultatet blev et udvalg af whiskyer, der var lige så forskelligt i smag og aromaer som rækken af tønder. 


Rødvinsfadet rækker helt tilbage til begyndelsen


Op gennem 1900tallet overtager tønder fra den amerikanske Bourbon-produktion rollen som det foretrukne fad i Skotland. I 1935 bliver det i USA vedtaget ved lov, at Bourbon kun må lagres på nye fade, og de mange brugte fade er ren guf for de skotske destilllerier.

Efter 2. verdenskrig fragtes fadene, der produceres i store mængder på bødkerværkstederne i Kentucky, i en lind strøm til de skotske destillerier. Ikke nok med, at fadene er relativt billige. De er også fantastisk velegnet til at modne den skotske maltwhisky og til at sikre en ensartet kvalitet.

                            
Vores aftapning 037 er modnet på et fransk egefad, der tidligere har indeholdt merlotvin.

Hvis vi skal lave vores egen afrunding (!) på historien, så er vores ex merlot-variant altså ikke just en standardvare i dagens marked.

Set i et større perspektiv bygger den imidlertid på en tradition, der rækker meget længere tilbage - helt tilbage til den gang, valget af whiskytønde mest af alt var en praktisk udfordring.