En ny vinkel på julebordets glæder

Hvilken whisky serverer du til juleanden?

Ja, det lyder unægtelig som starten på en desperat salgstale for at få tømt lageret, men hvis vi lige glemmer vores velmente (og helt åbenlyse) intentioner et øjeblik, så lad os forsøgsvist overveje mulighederne for at servere en dram til julemaden.


Forretten bæres ind

Aftenens første servering synes at være en rimelig åben affære. På dette tidlige stadie har hver familie typisk sine favoritter, og de kan svinge helt fra gravad laks på formbrød til King-Crab a la Blomsterberg.

Her vil de fleste hive en hvidvin ud af køleskabet med tilpas syre som modvægt til de forholdsvist fede havdyr. Whisky i denne fase kalder på varianter, der ikke bare moser henover dyrenes milde væsen.

Et par seriøse bud kunne fx være en tripple-destilleret Redbreast 12 Year Old, 40 % (blød og let krydret med lang eftersmag) eller en Glen Spey 12 Year Old, 43 % (Flora & Fauna) (blød og aromatisk med toner af honning og tørret græs). Men uanset flaskevalg vil det afgjort være en prøvelse for de uprøvede.
Videre til de tunge retter

Med ankomsten af and og flæskesteg, søde kartofler, svesker, rødkål osv. er der lagt i ovnen til en herredyst i smagsindtryk. Sødt blander sig med salt, som blander sig med andefedt, flæskesvær, umami og julens foretrukne krydderier; kommen, kanel, laurbær og nelliker. I vinens verden vil man automatisk række ud efter noget stort og karakterfuldt med masser af tanniner – en kraftig Primitivo, en fadlagret Malbec eller måske en Syrah.

Nu er der jo ikke noget i vejen for at kombinere produkter fra begge verdener, men lad os for en stund stile mod whiskyskabet og glæde os over, at valget nu er blevet lidt mere taknemmeligt. Som altid er smag og behag den øverste myndighed, men med mængden af fedt og sukker på bordet kan der være en pointe i at holde sig fra de mest søde varianter.

Man kunne således prøve en af Glendronachs Cask Strength udgivelser tilsat en god skvæt vand, fx Batch #1, 54,8% (sherry, krydderi, appelsin, chokolade) – eller måske en af mine absolutte yndlinge, Benromach 15 Year Old, 43% (tør sherry, blommer, appelsin og milde noter af bålfad).


Og nu til mandlen

Mens hovedretten domineres af gamle kendinge i tilgivelige varianter, så er dessertens indhold tæt på at være et nationalt anliggende. Risalamande med kirsebærsovs er dansk sammenhængskraft i kuvertform, en rituel begivenhed, der gerne skylles ned med en god flaske portvin eller sherry.

Her finder whiskyen måske sin mest naturlige vej til julebordet. Drammens sødme og i særdeleshed de sherrymodnede varianter virker som en sikker vinder i kombination med den vaniljesøde dessert.

Lad os droppe alt unødig beskedenhed og fremhæve Strathearn, Cask 037,  58 %, fra vores Thornæs – Selected serie, der er modnet på et brugt Merlot-vinfad (ekstra sødme, tørrede mørke bær, blød karakter og meget lang finish). Alternativt kan en anden favorit - Glenlivet Master Distiller’s Reserve, tripple cask, 43% - fungere aldeles glimrende (silkblød med fersken, vanilje og let lakridsrod).


Til sidst en avec

Maden er spist, dansen er overstået og gaveregnen stilnet af. På kaffebordet er der linet op med vaniljekranse, Anthon Bergs favoritter og familiens helt særegne fortolkninger af julekonfekt. Traditionen foreskriver whiskylikør, cognac eller måske endnu en tør sherry til at danne par med de sidste lækkerier.

Personligt er det her, min næse længes efter en god portion røg. Det er mange år siden, cigaræsken havde sin glansperiode på kaffebordet, men røg i glasset er heldigvis stadig en acceptabel tilbøjelighed.

Producenterne fra Islay byder sig til og måske især Lagavulin 16 Year Old, 43%, der fra sin faste plads på supermarkedshylden signalerer, at den for længst har vundet whiskyfolkets hjerter (tørv og røg med toner af salt, abrikos, anis og fin sødme). Personligt går jeg ombord i vores egen Strathearn, Cask 035 fra Thornæs – Selected serien, der i modsætning til Lagavulins version er mildere i sin røg, mere intens og kompleks i næse og mund (blød med ekstra sødme, appelsin, lakridsrod, lang afslutning med mild bålfad).
Således formildet af julens toner og megen god whisky er der vist ikke andet at sige end velbekomme, og gid julebordet må falde i hele familiens smag (whisky eller ej